вторник, ноември 03, 2009

„ВЪПРОС_чЕТА_ТА НА ГАЛЯ”....КЪМ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР


Поредният министър – председател на България – Сергей Станишев вече е клиент на прокуратурата и евентуално…на съда.
Така гласи съобщението на страницата на Главната прокуратура:  http://www.prb.bg/php/newspage.php
 Това добре, до толкова до колкото, във всяка правова страна, когато сгафиш независимо дали си метач, водопровдчик, полицай, депутат, министър-председател  или партиен лидер трябва да понесеш отговорност за „деянието” си.  
Особено, когато си "загубил" държавна тайна, както се твърди в случая. 
И, да, това зависи от прокуратурата! 
Друг е въпросът, че Държавното обвинение трябваше да се задейства още докато Станишев беше действащ министър-председател. Хем по-ефектно, хем по-ефективно. Но това е сюжет за малък разказ, в жанра „Фантастика”.

*******  

Днешният ми въпрос е към Главния прокурор Борис Велчев. 
Но не за Сергей Станишев. На „умряло” куче и аз нож мога да извадя, както се казва.
 Г-н Главен прокурор, 
Чухте ли изнесената от г-н Симеон Дянков информация, че в последната година от управлението на предишното правителство, вече бившият финансов министър, Пламен Орешарски и Гуверньорът на Българската Народна Банка Иван Искров са сключили тайно споразумение за прехвърляне на 1 милиард лева от фискалния резерв към търговски банки за по-голяма доходност?  
От парламентарната трибуна г-н Орешарски каза:"Имахме готовност да действаме по аналогичен начин, но за щастие до такава необходимост не се стигна с едно много малко изключение, но не искам да говоря неща, които може да заплашат финансовата стабилност". 
Така, на практика, той потвърди, че споразумението е било ползвано.
Искам да ви попитам:
Това действие срещу държавата и нейната стабилност ли е и ако „Да” кога прокуратурата ще започне проверка срещу господата Пламен Орешарски и Иван Искров? И още : Кое е това „малко” изключение или по-точно коя е или кои са банката или банките получили спасителната „доза”? Получили ли са „благодарност”  щедрите управници на двете ведомства за проявения жест? Нарушен ли е Законът за защита на конкуренцията? 
 *******
 За по-нататък ще оставя въпросЧе и към управляващото мнозинство, с което беше преизбран г-н Иван Искров на поста Гуверньор на Централната банка.  
Говори се, че този жест, пък, бил, някакси, свързан с предишния. А и с някакво обещание за разрешително за откриване на нова банка на български бизнесмен, който миналата година е получил отказ за банкова дейност. 
Но нека първо чуем прокуратурата! :)))
********

Първо допълнение:
http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=13846&r=111


Всичко за мен

Моята снимка
Sofia, Bulgaria
Харесвам позитивните хора! Страдам за това, което се случва в Дясно-то!